10 דברים שלא ידעתם על פסוריאזיס

דוד פרלה

כ-3% מהאוכלוסייה בישראל לוקים בפסוריאזיס (ובעברית – ספחת), רובם בצורה קלה של המחלה. זוהי מחלת עור אוטו-אימונית נפוצה, המופיעה בצורה שווה אצל נשים וגברים, על פי רוב בגילאי 20-30 אך פוגעת גם בילדים ובבני נוער. פסוריאזיס מתבטאת באדמומיות על פני שטחי עור גדולים ובהופעת קשקשים לבנים על העור. על אף שפסוריאזיס מופיעה אצל מעל ל-200 אלף איש, עדיין אין לה תרופה, אם כי קיימים לא מעט טיפולים בתסמינים ולהאטת התקדמותה.

למרות שהיא נפוצה ומוכרת, לא הכל ידוע עליה. הנה 10 דברים שלא ידעתם על פסוריאזיס:

1. המחלה אינה מדבקת – בסקר שערכה האגודה הישראלית לפסוריאזיס בתחילת 2015, נמצא כי כרבע מהישראלים חושבים שהמחלה מדבקת. ובכן, היא לא. חולי פסוריאזיס יכולים לשהות עמכם בחדר סגור, לשחות עמכם בבריכה, ואתם יכולים לבוא עמם במגע, כולל חיבוקים, נשיקות והכל. כלום לא עובר. לקריאה נוספת הכנסו לכאן >>

2. זפת יעילה לטיפול במחלה – זפת פחם מאיטה את שכפול תאי העור הגורם לקשקשים ומסייעת בהפחתת הגירוד, הקלה בתהליכים הדלקתיים ובתסמינים נוספים של המחלה. על כן, זפת פחם משמשת בסיס לתכשירים רפואיים לטיפול במחלה. יש לשים לב כי זפת במינון גבוה יכול לסרטן!

3. הריון יכול להביא לשינוי בפסוריאזיס – על פי רוב, השינוי יהיה לטובה. מחקר שנערך בקרב נשים הרות עם פסוריאזיס העלה כי 40% מהן דיווחו על שיפור במחלה במהלך ההריון לעומת 20% שהמחלה החריפה אצלן, ו-40% שלא דיווחו על שינוי משמעותי.

4. אומגה 3 יעילה נגד פסוריאזיס – מחקרים מצאו כי חומצת השומן אומגה 3, המצויה בדגי מעמקים, פירות ים וכן בסויה ופשתן עבור הצמחונים. אין מדובר בתרופה למחלה אלא בטיפול בתסמיני המחלה – קשקשת, גירוד, עור אדמומי, רגיש ומגורה. לפי תוצאות מספר מחקרים, נטילת תוספי תזונה עם אומגה 3, או שמן דגים המכיל כמות יפה של חומצת השומן האמורה, נמצאה יעילה לטיפול בתסמינים.

5. תזונה נטולת גלוטן לעיתים מטיבה עם חולי פסוריאזיס – צליאק, כמו פסוריאזיס, היא מחלה אוטו-אימונית, בה מערכת החיסון תוקפת תאים בגוף, כך שתזונה נטולת גלוטן, עליה מקפידים חולי צליאק, טובה גם לחולה פסוריאזיס. גלוטן הינו חלבון הנמצא בדגנים כמו חיטה ושעורה, ואנשים בעלי נוגדנים אליו מפתחים את מחלת הצליאק. סימפטומים כמו כאבי בטן והפרעות בעיכול הן נחלתם של חולי צליאק, ולעתים גם של חולי פסוריאזיס. תזונה נטולת גלוטן תשפר בוודאות את מצבם.

6. היה כלא היה – בקרב 5%-10% המחלה נעלמת כשם שהופיעה, ללא טיפול.

7. כאבים! – כ-10% מחולי הפסוריאזיס מפתחים בנוסף גם דלקת פרקים. כ-53% מחולים אלה דיווחו על מקרים נוספים של פסוריאזיס במשפחתם.

8. עישון מהווה סיכון לפסוריאזיס – מחפשים עוד סיבה להפסיק לעשן? מחקר אמריקני מ-2012 בו השתתפו לא פחות מ-186 אלף איש, מצא כי הסיכוי של אדם מעשן ללקות במחלה גבוה פי 2 (100%) מזה של אדם שלא עישן מימיו. אנשים שעישנו בעבר ונגמלו נמצאו בסיכון גבוה ב-39% ללקות במחלה מאלו שלא עישנו מימיהם.

9. תזונה נכונה – בתזונה הסינית מומלץ להימנע מקפאין, אוכל מטוגן ושמנוני, אלכוהול לסוגיו השונים ואוכל חריף. כל אלה עלולים להחמיר את מצב העור.

10. לסיום, יש עתיד! – זוהה גן הקשור במחלה. הכירו את CARD 14 , שמוטציה בו עלולה לגרום להתפרצות פסוריאזיס רובדי, בה לוקים 80% מהחולים. מוטציה בגן זה נמצאה גם אצל חולים בסוגים אחרים של פסוריאזיס. השערת החוקרים היא כי טריגר כלשהו, כמו זיהום או אירוע נפשי, גורם למוטציה ומכאן להתפרצות המחלה. תשתית גנטית עשויה לסייע רבות לפיתוח תרופה למחלה.

יצירת
קשר

    השאירו פרטים

    ואחזור אליכם בהקדם

    03-5344006 לקביעת תור

      השאירו פרטים

      ואחזור אליכם בהקדם