איך סוכרת משפיעה על פסוריאזיס

מאמר אורח

פסוריאזיס מוגדרת כמחלת עור, אך יותר ויותר מחקרים שנערכו בשנים האחרונות מצביעים על כך שהשפעתה חורגת הרבה מעבר לגבולות העור. אנשים הסובלים מפסוריאזיס נמצאים בסיכון גבוה יותר לחלות בסוכרת סוג 2, וככל שהמחלה חמורה יותר, כך הסיכוי לחלות בסוכרת גבוה יותר.

נתון נוסף העולה מהמחקרים הוא שההשפעה יכולה להיות גם הפוכה, כלומר סוכרת עלולה לגרום להחמרה משמעותית בפסוריאזיס.

מספר מחקרים מקיפים בנושא הוכיחו כי קיים קשר בין סוכרת והשמנה לפסוריאזיס. מחקר שפורסם ב- 2013 בכתב העת Diabetes Care, מצא כי הסיכון לחלות בסוכרת בקרב מטופלים הסובלים מפסוריאזיס גבוה ב-49% בהשוואה לאוכלוסייה הכללית.

במחקר נוסף שפורסם בשנת 2012 ב- Archives of Dermatology נטען כי הסיכון לפתח סוכרת בקרב אנשים הסובלים מפסוריאזיס בדרגה בינונית עד חמורה הוא כמעט כפול בהשוואה לאוכלוסייה הכללית. מחקר נוסף שבוצע בדנמרק, הצביע על קשר ישיר בין פסוריאזיס ותסמונת מטבולית. על פי תוצאות המחקר, אנשים הסובלים מהמחלה הם בסיכון גדול יותר ל- BMI גבוה והשמנה מאשר לאנשים ללא פסוריאזיס.

במחקר שפורסם ב- 2016 ב- JAMA Dermatology השתתפו 720 זוגות תאומים, כאשר תאום אחד סובל מפסוריאזיס והשני לא. המחקר מצא כי הסבירות שתאומים עם הסובלים מהמחלה יסבלו גם מהשמנת יתר הייתה גבוהה כמעט פי שניים לעומת התאומים ללא פסוריאזיס.

פיצוח הקשר

הקשר בין פסוריאזיס, סוכרת והשמנה עדיין לא פוצח לגמרי, אך מספר מחקרים שפורסמו בשנים האחרונות, מנסים להצביע על הגורמים לקשר המובהק בין שלוש התופעות. מחקר התאומים הצביע על כך שמקור הקשר עשוי להיות גנטי. מחקר נוסף מצא עדויות לכך שתאי שומן בקרב אנשים הסובלים ממחלת העור, מפרישים חומרים דלקתיים הנקראים ציטוקינים. הציטוקינים מגבירים עמידות לאינסולין, ופוגעים בתאים המייצרים אינסולין בלבלב.

מחקרים נוספים הצביעו על דלקת כרונית כאלמנט משותף נוסף המקשר בין פסוריאזיס לסוכרת. פסוריאזיס גורמת לדלקת כרונית, שהיא הגורם החשוב והמשמעותי ביותר לסיכון מוגבר לסוכרת, וגם סוכרת סוג 2 היא מצב של דלקת כרונית.

נדרשים מחקרים נוספים כדי להעמיק ולהבין את הקשר בין המחלות, אך בכל מקרה, הקשרים שנמצאו בין המחלות מעידים על כך שפסוריאזיס היא לא רק מחלת עור, והשפעותיה עלולות להיות הרבה יותר רחבות.

זהירות בנטילת תרופות

במידה ואתם סובלים מפסוריאזיס, סוכרת והשמנת יתר, חשוב להבין כי לא ניתן לטפל בנפרד בכל אחת מהמחלות, כיוון שהן משפיעות ומושפעות זו מזו. השפעת הפסוריאזיס אינה מסתכמת בנגעי העור, ועל הרופא המטפל שלכם להיות מודע למצבכם הבריאותי ולהתאים את הטיפול התרופתי המתאים. שילוב של פסוריאזיס וסוכרת מחייב משנה זהירות בנטילת תרופות, כיוון ששימוש בתרופות לא מתאימות העלולות לגרום לנזק של ממש.

לדוגמה, חולי סוכרת המטופלים בתרופה GLP-1 עשויים לחוות הטבה משמעותית במצב העור שלהם, כיוון שהתרופה מאטה את פעילות המערכת האוטו אימונית. מצד שני, סטרואידים, המשמשים פעמים רבות לטיפול פסוריאזיס, עלולים להעלות משמעותית את רמת הסוכר בדם. לכן אם אתם חולי סוכרת, מאוד לא רצוי להשתמש בהם במהלך התפרצות של פסוריאזיס.

דוגמה נוספת היא תרופה לטיפול בפסוריאזיס בשם etanercept, שיכולה לגרום להיפוגליקמיה, מצב של רמת סוכר נמוכה מאוד. אם הרופא שלכם סבור שזו התרופה הטובה ביותר עבורכם, יהיה צורך להתאים במקביל את הטיפול בסוכרת כדי להימנע ממצב שיסכן אתכם בריאותית.

גם התרופה methotrexate לטיפול בפסוריאזיס, אינה מתאימה לחולי סוכרת כיוון שהיא עלולה לגרום לנזק בכבד. במקרה ואתם נוטלים את התרופה, עליכם להקפיד על בדיקת תפקודי כבד מידי כמה חודשים, כדי לוודא שהכבד מתפקד כרגיל.

התמונה הרחבה- טיפול הוליסטי

ההבנה כי פסוריאזיס, סוכרת והשמנה עלולות להיות כרוכות זו בזו, מחייבת הכרה בכך שגם הטיפול צריך להיות הוליסטי, כלומר כזה שכולל את התמונה הרחבה, ולא טיפול נקודתי בכל מחלה בנפרד.

לא תמיד טיפול תרופתי קונבנציונלי הוא המענה הבלעדי לשמירה על איזון של סכרת ופסוריאזיס. מחקרים הצביעו על כך שהפחתה במשקל יכולה לסייע גם להפחית בחומרת המחלת הפסוריאזיס, ובוודאי שיכולה לסייע באיזון הסוכרת.

גם לרפואה האלטרנטיבית יש מה להציע, והדגש בטיפולים אלה יהיה בדרך כלל על התאמת טיפול אישי וממוקד לכל פונה. בנוסף, שמירה על אורח חיים בריא הכולל אכילה בריאה ומידתית, פעילות גופנית והפחתת מתחים, יכולים לעזור לכם לשמור על איזון.

חולי פסוריאזיס וסוכרת המתמקדים בטיפול בנגעי העור בלבד, בשעה שהסוכרת אינה מטופלת והסוכר ממשיך להיות גבוה, עלולים לחוות כישלון כואב ומתסכל. במקרים רבים, אם הסוכר אינו מאוזן, הם לא יצליחו להרגיע את התפרצות נגעי העור.

לסיכום ההבנה כי מחלת הפסוריאזיס היא תופעה הוליסטית, ואינה מתחילה ונגמרת בנגעי עור, אלא היא שלב חשוב בהתמודדות עימה. טיפול במחלה בלבד או בסוכרת בלבד, לא תניב בדרך כלל את התוצאות הרצויות לכם, לכן חשוב לטפל בכל אחת מהן בנפרד אך גם ביחד. ההבנה כי המערכות השונות בגופכם משפיעות זו על זו, תסייע לכם למצוא את האיזון הנכון.

יצירת
קשר

    השאירו פרטים

    ואחזור אליכם בהקדם

    03-5344006 לקביעת תור

      השאירו פרטים

      ואחזור אליכם בהקדם