- אסטמה של העור אצל תינוקות, או "אטופיק דרמטיטיס" בשמה המקצועי, היא אחת ממחלות העור הנפוצות ביותר בקרב תינוקות וילדים קטנים: מבחינה סטטיסטית, היא תופיע אצל שליש מאוכלוסיית התינוקות והילדים עד גיל חמש.
- בשלביה החמורים ביותר של המחלה, היא מאופיינת בתופעות קשות, כמו למשל פריחה אדומה ומגרדת בין הקפלים הפנימיים של העור באזור המרפקים והברכיים.
- אף על פי שאצל רוב התינוקות והילדים מצב המחלה משתפר, הרי שהיא עדיין כרוכה בסבל רב, עליו אפשר להקל באמצעות טיפול טבעי על פי עקרונות הרפואה הסינית.

דיקור (לא כואב ) לילדה בת שנתיים וחצי להורדת הדלקת והגרד
אסטמה של העור אצל תינוקות וילדים – לפני ואחרי

לפני ואחרי 4 חודשי טיפול

לפני ואחרי חודש טיפול

לפני ואחרי שבועיים טיפול
איך תדעו שהתינוק שלכם סובל מאסטמה של העור?
אחד האתגרים הגדולים במחלות אצל תינוקות הוא האבחון המוקדם שלהן וזאת מאחר שהקטנטנים שלנו עדיין לא מסוגלים להסביר מה מציק להם באופן ברור בדומה לאנשים בוגרים. לכן, ריכזנו עבורכם מספר תסמינים אפשריים שיכולים להעיד על אסטמה של העור אצל תינוק:
- אופי פיזור הפריחה – אצל תינוקות וילדים מגיל שנתיים הפריחה לרוב מופיעה באזור הפנים, הקרקפת ומאחורי האוזניים. מגיל שנתיים המחלה לרוב מופיעה באזורים בהם קיימים קפלי עור כמו בצוואר, במפרקים ובברכיים.
- גרד – כמו באחוז ניכר של מחלות העור גם במקרה הזה אחת התופעות הנפוצות ביותר הינה גירודים שעשויים לגרום לפריחה ואף לאדמומיות, אז במידה והתינוק שלכם מגרד יתר על המידה זה יכול להיות סימן.
- מצב כרוני – כאשר התופעה של האדמומיות והגרד חוזרות על עצמן מעת לעת (פעם מחמירה ופעם מתמתנת)
- היסטוריה משפחתית – במידה והתינוק שלכם מתגרד ובמקביל ידוע על היסטוריה משפחתית של מחלה אלרגית אחרת (לדוגמא אסתמה) זה תמרור אזהרה נוסף
מהם הגורמים לאסטמה של העור אצל תינוקות וילדים?
ישנם מספר גורמים אפשריים למחלה:
- רקע גנטי וסביבתי המתבטאים במערכת חיסונית רגישה יותר לאלרגיות ומחלות אחרות בעלות אופי דלקתי: ל-70% מהתינוקות שסובלים מהמחלה יש קרובי משפחה שהיו חולים במחלה בעבר ולעיתים מתבצעת "קפיצת דור" בין דור חולה אחד למשנהו.
- חילופי עונות
- מתח נפשי
- רטיבות לחות – רחצה מרובה המייבשת את העור
- תגובה אלרגית – למזונות מסוימים
- נטייה להזעת יתר
כל אלה ועוד עשויים להשפיע לרעה על תסמיני המחלה (מעבר לכך שילדים ותינוקות רגישים אליהם בלאו הכי).
איך משכנעים תינוק / ילד לא לגרד
תינוקות וילדים שסובלים מאסטמה של העור נוטים לפתח חום פנימי גבוה בשל התהליך הדלקתי שמאפיין את המחלה. כשזה קורה, החום עלול להיווצר במערכת העיכול ולהגיע משם לעור, ליצור יובש ומכאן הדרך לתחושת הגרד העז היא קצרה. להלן מספר טיפים שיסייעו לכם לשכנע את התינוק להפסיק לגרד:
- הימנעו מדרך השלילה – הילד שלכם סובל מאסטמה של העור וזאת הסיבה שהוא מתגרד, לכן אין שום טעם שבכל פעם שהוא יתגרד תעירו לו: "תפסיק כבר להתגרד". ילדים כמו מבוגרים נוטים לעשות יותר פעולות כאשר חל עליהן איסור או הגבלה.
- תעסיקו את הילד – ככל שתעסיקו את הילד יותר בפעולות ומשחקים מסיחי דעת הוא עשוי להתגרד פחות.
- תהפכו את זה לחוויה ומשחק – אין דבר שילדים יותר אוהבים ממשחקים! גם סיטואציה של גירוד יתר יכולה להפוך בקלות למשחק / תחרות שתגרום לילד שלכם להשתדל שלא להתגרד. משחק לדוגמא: קובעים עם הילד שבכל פעם שהוא רוצה לגרד והוא מצליח להתאפק הוא מקבל נקודה חיובית אחת
מספר דגשים לטיפול ראשוני בבית
- ניקיון – שמרו על סביבת התינוק נקייה ככל האפשר והימנעו מקרבת בעלי חיים וחפצים שצוברים לכלוך ואבק
- הלבשה – מומלץ להלביש תינוק שסובל מאסטמה של העור בבגדים אווריריים וקלילים מבד טבעי, כמו כן מומלץ להסיר את הפתקית שבגב החולצה כדי למנוע גירוד.
- טמפרטורה מאוזנת – מומלץ להימנע מטמפרטורות קיצונית (שלא יהיה חם מדי ולא קר מדי)
- שמירה על לחות העור – חשוב לשמור על לחות עורו של התינוק בכדי למנוע יובש וגרד. רצוי לקלח את התינוק בשמן אמבט ולאחר סיום הרחצה למרוח קרם לחות.
איך להקל על אסטמה של העור אצל תינוקות באמצעות הרפואה הטבעית?
חלק מהאלמנטים בטיפול יהיו מוכרים גם למבוגרים שסובלים בעצמם ממחלות עור, אך יש לשים את הדגש על התאמתם לילדים שאין להם לרוב משמעת עצמית גבוהה או כושר סיבולת הזהה לזה של בוגרים.
חלק גדול מן הטיפול בילדים מתמקד בהורדת החום הרב הנצבר בגוף ובין היתר משפיע על מערכת העיכול ותורם להמשך קיומו של המצב הדלקתי, היובש בעור והרצון להימצא בחדר ממוזג גם כשבחוץ קר…
טיפול טבעי באסטמה של העור אצל תינוקות
חשוב להדגיש כי אלו הן כמובן המלצות כלליות בלבד, וחשוב מאוד להתאים טיפול פרטני לכל מטופל ומטופל בהתאם לסימפטומים וחומרת המצב.
האם ניתן לשלב את הטיפול הטבעי בטיפול הרפואי המקובל?
הגישה הטיפולית של דוד פרלה היא שבמיוחד במקרים בעלי דרגת חומרה בינונית וקשה, מומלץ במידת הצורך לשלב את הטיפול הטבעי כטיפול תומך בטיפול הרפואי הקונבנציונלי המקובל. שילוב זה יביא להשגת תוצאות מירביות להקלה מהירה במצב העור, להפחתה בצורך בתרופות עם תופעות לוואי, לזירוז בתהליך ההחלמה הטבעי של הגוף ויאפשר גם במחלות עור כרוניות עקשניות הפוגות ארוכות יותר ושיפור משמעותי באיכות חיי המטופל. דוד פרלה עובד בשיתוף פעולה עם רופאי עור רבים.
כותב המאמר דוד פרלה, מומחה לטיפול טבעי במחלות עור, בעל תעודות הסמכה בינלאומיות וניסיון של 30 שנות טיפול במרפאתו ברפואה סינית במחלות עור במבוגרים וילדים.

שאלות ותשובות נפוצות
-
פעמים רבות קיים רקע גנטי למחלה כך שהופעתה בלתי נמנעת בחלק גדול מהמקרים, הטיפול ברפואה סינית יקל מאוד על תסמיני המחלה יקל על הגרד יקטין את אזורי הפריחה ויזרז את מהלך ההחלמה הטבעי של הגוף.
-
במידה וקיימת החמרה בתסמינים ניתן בעצת רופא עור לשלב טיפול במשחות סטרואידיות ואנטי היסטמינים. השימוש במשחות סטרואידיות נועד להביא הקלה מיידית ולמנוע זיהום משני באזורי התפרחת. מומלץ במקביל לטיפול ברפואה המערבית לשלב טיפול ברפואה סינית, אשר עשוי להפחית את הצורך במשחות סטרואידיות ולהקטין את תופעות הלוואי של השימוש בסטרואידים.