- אורטיקריה, שנקראת בעברית גם סרפדת או חרלת, הינה מחלת עור נפוצה ועד 20 אחוז מהאוכלוסייה עלולים לסבול ממנה במהלך חייהם.
- המחלה מלווה בתגובה אלרגית חריפה המתבטאת ברבדים של פריחה אדומה או בהירה, בצקתית ומורמת מהעור. הפריחה מגרדת ומעקצצת ומאופיינת בתנועתיות – במהלך היום היא יכולה להיעלם ולחזור באזורי גוף שונים.
- הטיפול ברפואה הסינית יזרז את איזון המערכת החיסונית ויתרום להיעלמות המחלה באמצעות החזרת האיזון הפנימי הפיזי והנפשי למטופל, ניקוי החום והלחות ממערכת העיכול, הורדת הפריחה והאדמומיות מהעור והפחתת הבצקתיות והגרד מהעור.

אורטיקריה – לפני ואחרי


כמה זמן נמשכת אורטיקריה?
- אורטיקריה אקוטית – בדרך כלל נמשכת עד שישה שבועות, ומופיעה בערך אצל כשני שליש מהחולים. פעמים רבות מופיעה המחלה בצורה חריפה, המחייבת טיפול רפואי, כאשר הפריחה בגוף נמצאת בתנועה של היעלמות וחזרה במהלך היום. נפוץ לראות כתגובה אלרגית למזון ותרופות.
- אורטיקריה כרונית – מהלך המחלה נמשך מעבר לששת השבועות, ויכול אף לגלוש למספר חודשים עד שתחלוף, ובמקריים עקשניים אף מספר שנים.
מהם התסמינים לאורטיקריה?
בניגוד למחלות עור רבות, בהן יש פריחה במקום מסוים לאורך זמן, באורטיקריה התסמינים העיקריים הם נגעים שבאים ונעלמים במהלך היום באזורי גוף שונים. פעמים רבות, הפריחה מלווה בגרד חזק ובבצקת (הצטברויות נוזלים מתחת לעור) הגורמת לה להיראות מורמת מהעור.
כאשר יש מעורבות של דרכי הנשימה והעיכול, המחלה נקראת אנגיואדמה ובדרך כלל במצבים אלה יש צורך בטיפול רפואי מיידי. המחלה יכולה להופיע גם בשפתיים, עפעפיים, ובכפות הידיים והרגליים.
כיצד יודעים שיש לנו אורטיקריה?
חשוב קודם כל להבחין בין המצב האקוטי –אורטיקריה קיצרת מועד שקיימת פחות משישה שבועות למצב הכרוני –אורטיקריה הקיימת מעל שישה שבועות ,מספר חודשים ובמקרים קשים מספר שנים.
המאפיין הבולט ביותר הוא יציאת פריחה אדומה מגרדת ובצקתית [מורמת מהעור ] בגדלים שונים על גבי העור, בניגוד לפריחות אחרות שנשארות לאורך זמן התפרחת באורטיקריה נעלמת לאחר מספר שעות ויוצאת כל פעם מחדש במקומות גוף שונים מבלי להשאיר סימנים במקום בו הופיעה.
פעמים רבות מלווה לאורטיקריה תופעה הנקראת דמוגרפיזים – מצב בו אם נעביר מקל בלחץ מתון על העור נראה תוך מספר דקות אדמומיות ונפיחות באזור הלחץ ,בדיקה זו גם עוזרת לאבחון המחלה.
האורטיקריה האקוטית קיצרת המועד נגרמת במרבית המקרים כתגובה אלרגית לחשיפה של הגוף למזון או תרופות חדשות. מזונות נפוצים הם פירות טרופים מאכלי ים ,בוטנים ואגוזים, ולכן באבחון חשוב לשאול אם הייתה חשיפה למזונות אלה או אחרים שאף פעם לא אכלתם,וכמובן לגבי תרופות חדשות שנלקחו בסמוך להופעת הפריחה. הפריחה גם יכולה להופיע כתגובה אלרגית למגע או שאיפה של חומרים שונים ומחלות ויראליות.
באורטיקריה הכרונית בניגוד לקצירת המועד [המופיעה בגלל מגע בחומרים חיצוניים ] בדרך כלל לא ידועה הסיבה לפריחה ,מדובר למעשה בתופעה פנימית אוטואימונית בה יש שיבוש במערכת החיסון והגוף תוקף את עצמו ומיצר חלבונים מעוררי דלקת [ נוגדנים וציטוקינים ] . לעיתים ישנם הקשרים למחלות בלוטת התריס או מחלות אוטואימוניות ,או טפילי מעיים ,מה שדורש בירור רפואי יסודי.מבחינת המופע על גבי העור גם פה תהיה פריחה אדומה מגרדת ובצקתית שבאה ונעלמת במהלך היום. אורטיקריה כרונית יכולה להחריף בחשיפה לחום או קור ,אחרי מאמץ, ואזורי לחץ פיזי על הגוף [חגורות בגד שלוחץ ].
סוגים מרכזיים
ישנם סוגים שונים של אורטיקריה המסווגים בעיקר לפי גורמי הגירוי לעור:
- אורטיקריה באזורי לחץ – PRESSURE URITICRIA – מופיעה באזורי לחץ של חגורות, חזיות, ביגוד לוחץ, ישיבה ממושכת וכו'. תופעה זו נפוצה מאוד בחולי אורטיקריה.
- אורטיקריה פיזיקאלית – נגרמת כתוצאה ממגע עם גורם פיזי – שריטה שיצרה גירוי לעור בצורת פס אדום, אשר בדרך כלל נעלם אחרי מספר דקות -תופעה זו נקראת דמוגרפיזם.
- אורטיקריה כולינרגית – מופיעה בדרך כלל אחרי מאמץ פיזי (ריצה, רכיבה על אופניים וכו'), ונרגעת פעמים רבות במנוחה.
- סולאר אורטיקריה – SOLAR URITICRIA – אורטיקריה של שמש, מוחרפת בחשיפה לשמש ולחום, ונעלמת לרוב במעבר לצל וקור.
- אורטיקריה של מים – AQUAGENIC URITICRIA – מוחרפת במגע עם מים, מקלחות, בריכות, מי ים, הזעה מרובה.
מהם הגורמים לאורטיקריה?
גורמים אלרגניים נפוצים לאורטיקריה הם:
- מחלות זיהומיות כגון: זיהום בדרכי השתן, זיהום בכליות ועוד.
- אלרגיה לתרופות כגון: אנטיביוטיקה מסוג פניצילין
- אלרגיה למזונות כגון: מוצרי חלב, בוטנים, אגוזים, ביצים ועוד.
- מגע עם בעלי -חיים
- מגע עם צמחים
- מגע עם חומרים כגון: אבק, פרוות של בעלי-חיים ועוד.
- מועקה נפשית או לחץ
- גורמים פיזיים כגון: שריטות על העור, שינויי טמפרטורה, לחץ על העור (ביגוד למשל) ועוד.
איך מטפלים באורטיקריה באופן טבעי?
הטיפול כולל ארבעה מרכיבים שכולם חשובים להצלחתו:
משך הטיפול – תלוי בחומרת המחלה ובקצב השיפור, שהנו אישי. בדרך כלל כבר בשבועות הראשונים ניכר שיפור משמעותי בפריחה, בגרד ובתחושה הכללית. בדרך כלל עם השיפור יורדת תדירות הטיפולים בדיקור וכן מינון הלקיחה של צמחי המרפא.
באילו תסמינים יש לפנות לקבל טיפול מידי מרופא העור ?
כאשר המופע של הפריחה סוער ומפושט מאוד ,מלווה בקשיי נשימה קושי בבליעה נפיחות בשפתיים בעפעפיים ובפנים ,לעיתים לווה בשלשולים ובמקרים נדירים שוק אנפילקטי המתבטא בקושי גדול בנשימה ירידת לחץ דם –כל אלה מחייבים פנייה מהירה למיון לטיפול רפואי מידי .
במצב זה אין מקום לטיפול ברפואה משלימה וחשוב להגיע במהירות האפשרית לקבלת טיפול רפואי.
לעומת המצב הסוער והמסוכן שקיים באורטיקריה האקוטית באורטיקריה הכרונית ניתן לטפל בהצלחה מרובה ברפואה סינית ,הטיפול כולל דיקור וצמחי מרפא שינוי תזונתי הניתנים במקביל לטיפול הרפואי ומזרזים את זמן ההחלמה ,מקילים על הופעת הפריחה ומפחיתים את הגרד.
איך להתנהל בשגרה עם אורטיקריה?
- מעבר לדיאטה היפואלרגנית (אנטי-אלרגנית) – הסרת מזונות שעשויים לעורר אלרגיה מהתפריט היומי כגון: מוצרי חלב, בוטנים ועוד.
- הקפדה על תזונה עשירה בוויטמינים ומינרלים. צריכה של פירות וירקות במגוון צבעים, דגנים מלאים, מוצרים דלים בשומן רווי, דגי ים כגון: סלמון, מקרל ועוד. הפחתת הצריכה של שומן רווי (למשל, בשרים כגון: בשר בקר), מזונות מטוגנים, מזונות מעובדים.
- בדיקה של גורמים סביבתיים שעשויים לעורר אלרגיה כגון: פרוות של בעלי-חיים, אבק וכן הלאה.
- עיסוק בפעילות גופנית סדירה, אשר תורמת לבריאות ולפריקת לחצים שהצטברו במהלך העבודה.
- אימוץ שיטת הרפיה כדוגמת: ביו-פידבק, דימון מודרך, מדיטציה ועוד.
- לבישת ביגוד נוח, שאינו מגרה או לוחץ העור. ביגוד שעשוי מכותנה מומלץ במקרה הזה.
- שימוש בתכשירי רחצה וטיפוח היפו-אלרגניים ללא בישום.
- הימנעות מאמבטיות עם מים חמים.
החזרת האיזון הפנימי בטיפול טבעי ברפואה סינית תפחית בצורה משמעותית את התגובה האלרגית, עד היעלמותה.
לדוד פרלה ניסיון רב שנים בטיפול במחלה, הכולל ביצוע מחקר בבית החולים, בו הראה הטבה משמעותית בטיפול ברפואה סינית באורטיקריה. לקבלת מידע נוסף אודות טיפול טבעי בסרפדת – אורטיקריה, צרו קשר.

שאלות ותשובות נפוצות
-
ברפואה המערבית – באורטיקריה האקוטית (עד שישה שבועות) נפוץ מאוד לראות תגובות אלרגיות חריפות למזון – ביצים, בוטנים ודגים הם הנפוצים ביותר, אך תיתכן גם אלרגיה לחלב, סויה ,חיטה ולעיתים אף לפירות או ירקות הנאכלים בפעם הראשונה, או אף לתרופות.
במקרה של אלרגיה חריפה, חשוב לקבל את הטיפול הרפואי במהירות כדי שהבצקת לא תגיע לדרכי הנשימה. כמובן שהימנעות מהמזון או מהתרופה החדשים יביאו להחלמה.
באורטיקריה הכרונית (מעל שישה שבועות) במרבית המקרים (למעלה מ-90 אחוז), הסיבה אינה ידועה. בחלק קטן של המקרים (כ-10 אחוז) מאבחנים מעורבות של תרופות, מזונות ומאכלים מסוימים, כיב בתרסריון שנגרם על ידי חיידק בשם הליקובקטור פילורי, זיהומים בשיניים או בשקדים, זיהומים על רקע ויראלי, תולעים במעיים, צריכת אלכוהול רבה ואף מתח ולחץ נפשי.
הרפואה הסינית – מאבחנת מצבים של חוסר איזון פנימי הגורם להפרעה במערכת החיסון. חוסר איזון זה מתבטא גם ברמה הנפשית, במתח ולחץ המחליש את המערכת החיסונית ומעלה את התגובה האלרגית, אך גם ברמה הפיזית בהצטברויות של חום ולחות במערכת העיכול (לעיתים מתזונה לא נכונה).
הבצקות המאפיינות את המחלה נגרמות כתוצאה מהצטברות הלחות, והתפרחת האדומה – מהחום.
הטיפול הטבעי בעזרת צמחי המרפא והדיקור, מנקה את הגוף מחום ולחות ומרגיע את הנפש.
-
הגישה הטיפולית של דוד פרלה היא שבמיוחד במקרים בעלי דרגת חומרה בינונית וקשה, מומלץ במידת הצורך לשלב את הטיפול הטבעי כטיפול תומך בטיפול הרפואי הקונבנציונלי המקובל. שילוב זה יביא להשגת תוצאות מירביות להקלה מהירה במצב העור, להפחתה בצורך בתרופות עם תופעות לוואי, לזירוז בתהליך ההחלמה הטבעי של הגוף ויאפשר גם במחלות עור כרוניות עקשניות הפוגות ארוכות יותר ושיפור משמעותי באיכות חיי המטופל. דוד פרלה עובד בשיתוף פעולה עם רופאי עור רבים.