קרחת אזורית הינה מחלת חיסון (בלועזית: "אוטואימונית"), אשר באה לידי ביטוי בהופעת קרחות קטנות. נשירת השיער וההתקרחות הנקודתית יכולה להופיע בכל אזור בו צומחות שערות, אך לרוב היא תופיע בקרקפת, בזקן או בגבות. המחלה אמנם אינה גורמת לנזקים ממשיים או חמורים – מלבד אלה הכרוכים באובדן השיער באופן ספורדי – אך אפשר שבמקרים נדירים היא אכן מבטאת מחלות פנימיות מסוימות, ועל כן חשוב לבצע בדיקות דם אצל מי שאובחן בה.
האם עליי לחשוש?
כאמור, מחלת האלופציה אראטה (או בחלופה העברית: קרחת אזורית) כשלעצמה איננה מהווה סיכון, והבעייתיות העיקרית בקרב הלוקים בה היא אסתטית. כתוצאה מכך, עלולות להתלוות למחלה בעיות ומצוקות נפשיות כגון דיכאון, חרדות ובטחון עצמי ירוד, מה שבתורו יוצר סטיגמות ומיתוסים בנוגע למחלה. ואכן, ממחקר שנערך בהשתתפות כשמונים נבדקים עלה, שבקרב החולים באלופציה אראטה שררו חרדה, דיכאון ונוירוזות שונות בשכיחות גבוהה יותר מאשר בקרב הנבדקים הבריאים.
אך כאן למעשה מגיעה שאלת הביצה והתרנגולת: מה קדם למה? האם השכיחות הגבוהה יותר של ההפרעות הנפשיות בקרב חולי האלופציה היא כתוצאה ממחלתם, או שמא סדר הדברים הפוך וכתוצאה מחרדות, דיכאון ולחץ נפשי – הופיעה האלופציה? הרפואה הסינית אכן דוגלת בגישה פסיכוסומאטית, וגורסת שמצב השיער משקף את תפקודי הכליות – ואלה משקפות את מצב הרגשות. כלומר, כאשר אדם נתון תחת מתח ולחץ נפשי, הדבר עלול ליצור חסימה של אנרגיות פנימיות. אותה חסימה אנרגטית תגרום לאחר מכן לירידה דרסטית בזרימת הדם – אשר לא יגיע אל העור. באופן שכזה (ואם נסתמך על הרפואה המערבית בלבד – באופן לא מוסבר), מתפתחת דלקת סביב זיק השיער שאותו המערכת החיסונית תוקפת – ומכאן נשירת השיער.
כאן ננסה להפריך חמישה מיתוסים אודות אלופציה אראטה, מכיוון שככל מחלה – היא מלווה בקשיים ממשיים, ואין כל צורך להעצים את החששות באמצעות מיתוסים שגויים; על מנת לפתור את הבעיה ולרפא את המחלה – יהא זה יעיל יותר להתייחס לאותם קשיים ולאתר את מחוללי המחלה, ואת זאת נוכל לעשות טוב יותר אם נבין אותם לאשורם.
סוגי המחלה והגורמים לה
אלופציה אראטה נחלקת לארבעה תתי סוגים עיקריים, ואלו הם:
אלופציה אראטה מפוזרת – המדובר במה שעלול להיראות במבט ראשון כנשירת שיער רגילה, והיא יכולה להופיע אצל בני שני המינים. היא תופיע בדמות דלילות שיער בכמה אזורים, ולא רק באחד מסוים. משום כך, קשה לאבחן אותה.
אלופציה טוטאליס – תת סוג סוג זה מאופיין באובדן השיער בראש, כלומר מהקרקפת, הגבות, הריסים והפנים. הגורמים להופעת המחלה בצורתה זו אינם ידועים לאשורם, אך לרוב מזהים אותה כהפרעה אוטואימונית.
אלופציה אוניברסליס – כאן מדובר בנשירות שיער מוחלטת מכל הגוף. גם בתת סוג זה איננו יודעים בוודאות מהו הגורם, אך כמו באלופציה טוטאליס – הוא מזוהה כמחלת חיסון עצמי.
אלופציה אופיאזיס – עסקינן בהתקרחות שמופיעה בדמות רצועות צרות ומתעקלות, המזכירות בצורתן נחש. תת סוג זה יופיע לרוב בעורף ובשולי הקרקפת.
הגם שאיננו יודעים בוודאות מהם הגורמים להתפרצות המחלה, נמצא שיש לה בסיס גנטי: מחקרים הראו שלכ -20 אחוזים מהחולים יש היסטוריה משפחתית של המחלה. גורם נוסף, הינו מחלה אוטואימונית קיימת או רקע של מחלות כאלו. הגורם השלישי מוביל אותנו לדיון במיתוסים אודות המחלה: לחץ נפשי.
מיתוס: אלופציה אראטה היא תוצאה של לחץ נפשי
מתח ולחץ נפשי הינם תגובות טבעיות לאירועים וחוויות אצל כולנו. אולם כמו במחלות אחרות, לא ניתן לקבוע בוודאות שלחץ נפשי הוא אכן הגורם לאלופציה. כפי שציינו: מחקרים הראו שחולי אלופציה נטו יותר לדיכאון וחרדות. ויחד עם זאת, הם לא סבלו מפסיכוזות יותר מכלל האוכלוסייה. כלומר אפשר שהאמונה הרווחת שלחץ נפשי גורם לאלופציה – הפכה למעשה את הסיבה והתוצאה. על כל פנים, התוצאות אינן חד משמעיות. למרות שגורמי לחץ נמצאו מחקרית קשורים להתהוותן של מחלות אוטואימוניות באופן כללי, קשה לקבוע מה המשקל של הלחץ בהתפרצות הממשית של מחלה כזו.
מיתוס: אלופציה אראטה מדבקת
לא: אלופציה איננה מחלה נגיפית ואיננה מופיעה בעקבות חיידק, אלא כתוצאה מפעילות מוגברת של מערכת החיסון.
מיתוס: אלופציה אראטה תוקפת רק מבוגרים
לא: גם אם היא תופיע בצורה אחרת בקרבם, אלופציה יכולה לתקוף נשים וילדים. גברים לרוב יחוו נשירה אינטנסיבית יותר, והמחלה יכולה לבלוט בקרבם עקב הקרחות בזקן, אך למעשה נמצא במחקרים שנשים חשופות יותר למחלה.
מיתוס: אלופציה אראטה נובעת מהיגיינה לקויה
מחקרים הראו שאין קשר בין היגיינה לאלופציה. כאמור, ההקרחות הנקודתיות נראות לא אסתטיות, ואולי זה המקור למיתוס, אך הוא פשוט לא נכון.
מיתוס: אלופציה אראטה פוגעת בקרקפת
מעבר לכך שאלופציה יכולה להופיע גם באיברים אחרים מלבד הקרקפת, היא איננה פוגעת באיבר בו היא מופיעה. חשוב גם לזכור שאלופציה יכולה לקבל ביטויים אחרים, כמו סדקים או פסים על הציפורניים (בעיקר בקרב ילדים).
לסיכום
אלופציה אראטה הינה מחלה שמפריעה בעיקר מסיבות אסתטיות, אך אין כל טעם להעצים אותה עם לחץ וחרדות, עם טיפול נכון ויעיל בעזרת רפואה סינית דיקור צמחי מרפא מזותראפיה ניתן לזרז משמעותית את תהליך הריפוי הטבעי של הגוף מהמחלה.
{
"@context": "https://schema.org",
"@type": "Article",
"mainEntityOfPage": {
"@type": "WebPage",
"@id": "https://www.dperla.co.il/%D7%90%D7%9C%D7%95%D7%A4%D7%A6%D7%99%D7%94-%D7%90%D7%A8%D7%90%D7%98%D7%94/%D7%90%D7%9C%D7%95%D7%A4%D7%A6%D7%99%D7%94-%D7%90%D7%A8%D7%90%D7%98%D7%94-%D7%9E%D7%97%D7%9C%D7%94-%D7%A1%D7%98%D7%99%D7%92%D7%9E%D7%98%D7%99%D7%AA/"
},
"headline": "אלופציה אראטה: מחלה סטיגמטית?",
"description": "אלופציה אראטה היא מחלה שמתבטאת בקרחת איזורית בראש. המאמר ינפץ את המיתוסים הנפוצים ביותר בנושא ויחדד מה אמת ומה לא. לפרטים היכנסו למאמר",
"image": "",
"author": {
"@type": "Person",
"name": "דוד פרלה",
"url": "https://www.dperla.co.il/about/"
},
"publisher": {
"@type": "Organization",
"name": "דוד פרלה",
"logo": {
"@type": "ImageObject",
"url": "https://www.dperla.co.il/wp-content/webp-express/webp-images/doc-root/wp-content/uploads/2020/10/logo.png.webp"
}
},
"datePublished": "2023-08-30",
"dateModified": "2023-08-30"
}